< Kuća i bašta

Male tajne nekrunisanih roštilj majstora

Roštilj u prirodi - Shoppster Blog

Vreme koje vam je potrebo za čitanje ovog teksta je 7 minuta

Period od kraja marta do septembra je savršen za druženje pod otvorenim nebom uz roštilj. Ukoliko ste na sebe preuzeli ulogu organizatora ili domaćina, u nastavku ćemo vam otkriti kako da oduševite prijatelje najukusnijim ćevapima kao iz najboljih restorana. A i pomoći ćemo vam da se odlučite između tradicionalnog i električnog roštilja, ukoliko ste u nedoumici prilikom izbora.
 

Nema praznika, ni proslave na Balkanu, a da je protekla bez roštilja. Stiglo je proleće, savršeno vreme za okupljanje sa prijateljima u prirodi, uz dobro meso. Uskoro stiže i Prvi maj – sinonim za roštiljanje i dobar provod, a ćevapi su definitivno, pored ajvara i sarmi, najukusniji trademark sa ovih prostora. O tome najbolje govori činjenica da postoje razni načini pripreme po regionima, među kojima se izdvajaju: sarajevski ćevapi, leskovački i novopazarski, banjalučki ćevapi itd. A da li ste znali da postoje čak i argentinski i bugarski ćevapi?

Ipak, da li i vi imate utisak da su ćevapi iz restorana uvek neuporedivo ukusniji od vaših, koliko god dobro da ih spremite? Iako vodite računa o svemu, vaši su nekako uvek prepečeniji i suvlji od onih koje poručujete. U restoranima je meso mekano, softno i lepi se za nepca. U ovom tekstu otkrićemo vam nekoliko trikova kako da napravite najukusnije ćavape poput pravih roštilj majstora.

Trikovi za neodoljive ćevape iskusnih roštiljdžija
 

Odabir mesa
 

Prvi i osnovni trik je da ćevape ne pravite nikad isključivo od svinjskog mesa. Mnogi prave tu grešku prilikom odabira mesa! Ćevapi su junetina! A svinjetina je samo dodatak u vidu jedne petine od ukupne mase. Dakle, ako raspolažete sa 2 kg mesa, junetine bi trebao da bude 1.5kg, a svinjskog svega 500 grama.
 

Začinjavanje smese
 

Sastojci za sos začin koji će dati neodoljiv šmek vašim ćevapima su: voda, biber i so, beli luk i aleva paprika i naposletku soda bikarbona. Dakle, kombinacija basic i pikantnih začina. Na gore navedenu količinu mesa neka ide 100 ml vode i 4 čena belog luka, a ostalog svega pomalo. Ispasirajte beli luk i prokuvajte ga u vodi sa ostalim sastojcima. Pustite smesu da se ohladi i dobro je mešajte dvadesetak minuta, a onda je stavite u mleveno meso. Zatim prelijte sve sodom bikarbonom, pa još jedna tura mešanja. Neka smesa prvo odstoji na sobnoj temperaturi, a onda – junetini je potrebno da odleži u frižideru tokom cele noći.
 

Oblikovanje ćevapa
 

Kada prenoćite i vi i smesa, na red dolazi oblikovanje ćevapa. Meso okvirno isecite na kockice, ali nakon toga najbolje je da se ćevapčići mese ručno! Za kombinaciju junetine i svinjetine, kakvu smo odabrali pustite da se roštilj više zagreje.
 

Prženje mesa
 

Premažite roštilj slaninom, neka meso bude što masnije, jer ćete na taj način izbeći onu suvoću koju smo pominjali. Važno je da dežurate nad njima i da ih ravnomerno obrćete, da bi se podjednako uhvatili sa svih strana. Dok se meso prži nipošto ga ne bockajte viljuškom, kako ne bi iscurela sva saftnost i sokovi.

Ako pažljivo postupite po uputstvima i uradite sve opisane korake, konačan rezultat će zasigurno biti meki i sočni zalogaji.

Da li se više isplati kupiti klasični ili električni roštilj?
 


Pobornici „stare škole“, preferiraju klasične roštilje na čvrsta goriva i ističu da on daje originalni miris i ukus pečenog mesa. To inače tvrde i mnogobrojni turisti i inostrani gosti koji često insistiraju na ovakvoj vrsti obroka kada dođu u Srbiju. On, pre svega, zahteva znanje, vreme, živce i strpljenje, jer, paljenje vatre, zagrevanje uglja, i obrtanje mesa znaju ponekad dodatni napor. Ipak, zbog univerzalnosti spremanja obroka, mnogi se odlučuju za kupovinu ovog tipa roštilja, a Shoppster vam nudi roštilje na ugalj manjih dimenzija koje veoma lako možete da nosite gde god da krenete, na izlet, more ili na kampovanje.

Oni koji često okupljaju prijatelje u svom dvorištu, tvrde da je električni roštilj ipak nezamenljiv. Mnogo je praktičniji i ima brojne prednosti u odnosu na klasičan roštilj. Prva prednost je recimo što nema dima od drvenog uglja koji sadrži puno otrovnih materija i šteti našem zdravlju. Potom, neprijatni mirisi se ne zadržavaju na kosi i odeći. Kod električnog roštilja su smanjene šanse da dođe do požara. Zagrava se mnogo brže nego klasični roštilj, za svega nekoliko minuta i tako štedi vaše vreme. Bilo da pravite ćevape, neko drugo roštiljsko meso, grilujete ribu ili povrće – nijedan obrok neće izgubiti na kalorijskoj vrednosti. Zadržaće sve kalorije baš kao i na roštilju na ćumur. Sve što vam je potrebno je produžni kabl, utičnica i druženje u dvorištu, na tremu ili terasi može da počne.

Dodatna oprema na koju treba obratiti pažnju kada „palite roštilj“


Osim samog aparata za roštilj naravno, prilikom spremanja i serviranja hrane, treba imati adekvatnu propratnu opremu, kao što su: hvataljke za meso, posude i činije.

Za meso koje se ispeče na roštilju su neophodne posude za hranu koje će omogućiti da ono održi svoju aromu, temperaturu i ukus do serviranja onima kojima pravite. Takođe, da bi razdvojili različite vrste mesa koje pečete na roštilju, kao i povrće, veoma su praktične činije u kojima se ukusi neće pomešati, a ono što ste spremili će zadržati sve svoje mirise i ukuse. Dobar roštilj majstor zna, da je jedna od najvažnijih stvari prilikom spremanja roštilja hvataljka za meso. Ona pomaže prilikom okretanja mesa, stavljanja gotovih ćevapa u posude i činije, a kao najveća njena prednost se navodi da sprečava povreda onog ko sprema, jer gotovo da nema osobe koja se nije opekla barem jednom prilikom roštiljanja zbog toga što nije imala dobru hvataljku.

Prilikom samog roštiljanja, majstori preporučuju da se obrati pažnja na razmak među rešetkama. Ukoliko pečete velike komade mesa, verovatno nećete imati problema. Ali, ukoliko spremate sitnije komade mesa, baš poput ćevapčića ili uštipaka, može se lako desiti da propadnu kroz rešetke ako je razmak prevelik.

Pročitajte još: