Sve kategorije
Lista želja
0
Korpa
+381 11 45 45 400
< Kuća i bašta

Male tajne nekrunisanih roštilj majstora

Male tajne nekrunisanih roštilj majstora - Shoppster blog


Nema praznika, ni proslave na Balkanu a da je protekla bez roštilja. Tu su po pravilu i piće i nestrpljivi prijatelji. Oni ne mogu da dočekaju da se meso konačno ispeče, pa da uživaju u hrani. Ovaj tekst nije za njih koji čekaju, nego za one dežurne koji spremaju. I za odabrane koji uživaju u samom procesu roštiljanja.

Evo nekih trikova kako da spremite najbolje meso poput pravih roštilj majstora:

Marinirajte meso pre pečenja u osnovnim sastojcima - maslinovom ulju, limunovom soku i suvim začinima, a ako želite hrskavu koricu tu su beli luk, morska so i biber. Za jedinstven ukus dodajte i senf, čili ili bbq sos i med. To pogotovo ide uz pileća krilca, koja bi trebalo pre pečenja ostaviti u frižideru na minimum četiri sata.  Junetini je pak potrebno da odleži tokom cele noći ili čak čitavih 24 sata. Rezultat će sigurno biti meki i sočni zalogaji. Nakon toga najbolje je da se ćevapčići i pljeske mese ručno. Žicu roštilja premazati masnom slaninom. Tako ćete dobiti grilovano meso sa tragovima žice, a neće se ulepiti. Ribu i piletinu peći na manjoj vatri, dok je za junetinu i svinjetinu potrebno da se roštilj više zagreje. Za kobasice postepeno povećavati temperaturu, ali prethodno i kobasice se moraju držiti na sobnoj temperaturi. Nikako ne skidajte opnu pre pečenja da bi zadržala aromu i da ne bi spolja zagorela, a iznutra ostala nepečena. Dok se meso peče nipošto ih ne bockajte viljuškom da ne bi iscurela sva saftnost i sokovi.

Da li se više isplati kupiti klasični ili električni roštilj


Roštilj vole gotovo svi. Najveći uživaoci roštilja tvrde da on „ima dušu“, pa tako onaj ko organizuje ovaj vid pravljenja hrane već je unapred na sebe uzeo odgovornost da svima koji dođu bude lepo, a „klopa vrhunska“.

Primetno je i da  sve veći broj porodica praktikuje redovno pravljenje obroka na roštilju, pa je prodaja roštilj aparata i prateće opreme u porastu godinama unazad.

Zbog toga, Shoppster u svojoj ponudi ima veliki broj roštilja, kao i pomoćne opreme koja je neophodna kako bi vam hrana ispala savršena. U zavisnosti od mesta na kome se pravi, i od ukusa koji volite, u ponudi su klasični grill roštilj i električni roštilj.

Kako da odaberete najpraktičniji roštilj za svaku priliku


Pobornici „stare škole“, preferiraju klasične roštilje i ističu da on daje originalni miris i ukus pečenog mesa. To inače tvrde i mnogobrojni turisti i inostrani gosti koji često insistiraju na ovakvoj vrsti obroka kada dođu u Srbiju. On, pre svega, zahteva znanje, vreme, živce i strpljenje, jer, paljenje vatre, zagrevanje uglja, i obrtanje mesa znaju ponekad dodatni napor.

Ipak, zbog univerzalnosti spremanja obroka, mnogi se odlučuju za kupovinu ovog tipa roštilja, a Shoppster vam nudi roštilje na ugalj manjih dimenzija koje veoma lako možete da nosite gde god da krenete, na izlet, more ili na kampovanje.

Za one koji nemaju toliko vremena da se posvete spremanju roštilja, u ponudi su i plinski roštilji, kojima je prednost brzina spremanja, a i proces čišćenja je mnogo lakši. Oni koji vole ovakav roštilj kao najveće prednosti ističu njihovu praktičnost, jer ga neomatano možete koristiti i u zatvorenim prostorijama. Ono što treba znati kod kupovine ovakve vrste roštilja je da njegovi gorionici pokrivaju celu ploču. Ukoliko to nije slučaj na aparatu, ploča će biti neravnomerno zagrejana, pa će se i meso neravnomerno peći.

Pored proverenog recepta i svežih namirnica, vlasnici električnih roštilja tvrde da je nezamenjiv deo svake kuhinje, pa ga zato treba pažljivo birati u ogromnoj ponudi različitih vrsta.

Takođe, veličinu roštilja je potrebno prilagoditi količini mesa, odnosno broju osoba kojima će se pripremati jelo. Na prvi pogled plinski roštilj sa osam gorionika izgleda fenomenalno, ali ne isplati se ako ćete pripremati meso za četvoročlanu porodicu.

Roštilj manjih dimenzija dovoljan je za do 3 osobe. Roštilji srednjih dimenzija najbolji su za pripremu mesa za do 6 osoba.

Dodatna oprema na koju treba obratiti pažnju kada „palite roštilj“


Pored aparata za roštilj, stručnjaci upozoravaju da obavezno treba obratiti pažnju na opremu koja je neophodna prilikom pravljenja roštilja, a to su posude, činije i hvataljke za meso.

Za meso koje se ispeče na roštilju su neophodne posude koje će omogućiti da ono održi svoju aromu, temperaturu i ukus do serviranja onima kojima pravite.

Takođe, da bi razdvojili različite vrste mesa koje pečete na roštilju, kao i povrće, veoma su praktične činije u kojima se ukusi neće pomešati, a ono što ste spremili će zadržati sve svoje mirise i ukuse.

Dobar roštilj majstor zna, da je jedna od najvažnijih stvari prilikom spremanja roštilja hvataljka za meso. Ona pomaže prilikom okretanja mesa, stavljanja gotovih ćevapa u posude i činije, a kao najveća njena prednost se navodi da sprečava povreda onog ko sprema, jer gotovo da nema osobe koja se nije opekla barem jednom prilikom roštiljanja zbog toga što nije imala dobru hvataljku.



Prilikom samog roštiljanja, majstori preporučuju da se obrati pažnja na razmak među rešetkama. Ukoliko pečete velike komade mesa, verovatno nećete imati problema. Ali, ukoliko spremate sitnije komade mesa ili povrće, može se lako desiti da propadnu kroz rešetke ako je razmak prevelik.

Za one koji tek planiraju da počnu da se bave roštiljanjem, stručnjaci preporučuju da je 300 grama mesa po osobi sasvim dovoljno za jedan obrok, mada pojedini mogu da pojedu i više. Svakako, više od od 500 grama po osobi nije preporučljivo, ukoliko ne želite da hrana koja se napravi bude nepojedena ili bačena.

Ukoliko volite okupljanja, kvalitetno izabran roštilj puno će vam pomoći da napravite druženje po vašoj meri. Uz dobar roštilj ide i piće, atmosfera i super društvo, uz koje ćete se nezaboravno provesti, ali sve te stvari baš idu jedna uz drugu, nekako se spontano nadovezuju na čarobnu sintagmu „palim roštilj“.