< Kuća i bašta

Zašto se baš filter kafa najviše pije u Americi?

filter kafa aparati na shoppster


Kafa je postala deo tradicije i dnevni ritual u svim delovima sveta. Bilo da je u pitanju zadovoljstvo, bilo da je u pitanju samo način za razbuđivanje ili za dizanje pritiska, procenjuje se da se dnevno u svetu popije više od 2,2 milijarde šoljica kafe.

Kafa je diuretik, dobar pokretač dana, izgovor za predah, povod za dobar razgovor, a ništa tako lako ne okuplja porodicu i prijatelje kao ono “hajde, dođi stavila/o sam kafu”. Bez nje, jednostavno, velika većina nas ne može da zamisli dan, bar ne njegov početak.

Iako smo odrasli uz slike i mirise domaće “turske” kafe, druga asocijacija na ovaj topli napitak su nam svakako američke serije i filmovi - advokati, novinari i obavezno policajci i detektivi koji na svojim stolovima drže velike, bele šolje koje pune kafom iz staklenih bokala. Bez tih bokala gotovo da je nemoguće zamisliti kuhinju bilo kog junaka američkih filmskih ostvarenja.

I zaista je tako i u realnom životu. Istraživanja pokazuju da 64 odsto odraslih Amerikanaca najmanje  jednom dnevno popije kafu, a još 30 posto pije je povremeno. Oni koji redovno piju kafu, prosečno popiju tri šolje (ne šoljice) u toku dana. S obzirom na veličinu šolja – uopšte nije malo, zar ne?
 

Šta je tajna američkog “kafenisanja”?
 

 Amerikanci su, kao britanska kolonija, u početku bili odani čaju. Međutim, čuvena Bostonska čajanka 1773. godine označila je ne samo prekretnu tačku ka nezavisnosti SAD, već i promenu ove navike.

Naime, kada je grupa trgovaca i uvoznika, okupljena u okviru organizacije Sinovi slobode, u znak protesta protiv britanskog oporezivanja izručila u Bostonsku luku 342 sanduka čaja (tovar vredan oko million današnjih dolara), nije ni slutila da je time zapečatila sudbinu čaja u Novom svetu. Odjednom je ispijanje čaja, zbog poreza koji im je nametnula britanska vlada na njega, postalo “nepatriotski čin”. Polako, ali sigurno Amerikanci se okreću kafi, i u tom smislu se, i simbolički, odvajaju od Velike Britanije – ona ostaje država konzumenata čaja, a Amerika postaje zemlja kafopija. I zaista to jeste postala –  već 1922. godine dobiće “titulu” glavnog potrošača kafe u svetu, jer su Amerikanci tada konzumirali više od polovine svetske kafe.

Taj trend je nastavila do danas, s obzirom na to da se dnevno u SAD, prema zvaničnim statistikama, popije oko 400 miliona šolja ovog napitka, a godišnje se uveze kafe u vrednosti od nešto više od četiri milijarde dolara. Širom zemlje postoji približno 24.000 coffee shop-ova, a širom sveta poznat je američki  lanac Starbucks, koji je od ’70-ih godina prošlog veka počeo da unosi važne novine u kulturu ispijanja kafe u SAD. Lanac “izlazi” na 83 tržišta, a od pre dve godine je i u Srbiji.

Međutim, bez obzira na brojne kafeterije, istraživanje je pokazalo da 79 odsto Amerikanaca kafu priprema kod kuće, a 45 odsto američkih potrošača skuva je uz pomoć aparata za kafu.

To je upravo ona kafa koju vidimo u staklenim posudama nalik bokalima u filmovima. I da, razlikuje se od “naše”.

Tradicionalna vs “američka”
 

U odnosu na domaću, Amerikanci piju razvodnjenu kafu i zato te tri prosečne šolje dnevno ne izgledaju tako strašno. Teško da bi toliko mogli da popijemo tradicionalne kafe, a da zauzvrat ne dobijemo ubrzan rad srca, glavobolju i sl. Zato se Amerikanci, kao strasne kafopije koje šolju vole da imaju uvek uz sebe, odlučuju za filter kafu. Videćete ih da nose po kući, kancelariji, stanici, redakciji ceo dan velike šolje. U jednom nedavnom istraživanju Amerikanke su rekle da im kafa pomaže da se opuste, dok su muškarci naveli da im je važan saveznik u obavljanju posla.

Filter kafa je možda novina za nas, ali i ona i filter kesice pojavile su se na tržištu početkom 20. veka, dakle pre više od 100 godina, i svakako imaju svoju tradiciju. Idealna je za sve one koji ne vole jaku kafu ili imaju problema sa tahikardijom, želucem. Filter kafa je, na primer, manje gorka od espresa. S obzirom na to da se, prilikom pripreme, provlači kroz filter kesice, takođe nema talog, a obično nema ni penu - ili je ima malo, ukoliko je pravite u aparatu koji ima metalne filtere. To je kafa sa manje kofeina, jednostavno mekša.

Inače, razlika između filter kafe i espresa je u tome što se kod espresa voda propušta kroz kafu pod pritiskom, a kod filter kafe aparati propuštaju vodu sa slabim mlazom, što svakako ima uticaj na ukus.

Ukoliko s godinama prestajete sa jakim, “turskim” kafama i ukoliko počinju da vam ne prijaju, možda je rešenje baš američka, filter kafa. Jer kafe se ne treba odreći u potpunosti, s obzirom na benefite koje daje – američka studija pokazala je da umerena konzumacija smanjuje rizik od šloga, dijabetesa, depresije, a na kongresu “European Alzheimer” pre sedam godina iznet je podatak da kafopije imaju manje šanse, i to za do 20 odsto, da dobiju ovu bolest (Alchajmer). Ipak, struka u Srbiji upozorava da američke studije nisu obuhvatile tako jaku kafu, kakva se pije kod nas.

U filter kafu možete dodati led, mleko ili krem, možete da je pijete tokom celog dana, polako. Priprema je danas nikad jednostavnija – dostupni su brojni aparati, a cene su sada već pristupačnije.

Naša preporuka su Bosch aparati za kafu. Model Comfortline ima dugme kojim možete da pojačate aromu, posudu za vodu zapremine 1,25 litra, što je desetak šoljica kafe, nudi tri funkcije za efikasno uklanjanje kamenca o čemu vredi razmisliti. Neće se desiti da, kada uklonite posudu, kafa nastavi da kaplje. Tu su i nešto povoljniji, a izuzetno dobri modeli CompactClass Extra, u beloj i crvenoj boji, koji imaju ploču za održavanje toplote i automatsko isključivanje – uređaj se isključuje nakon što ostane topao 40 minuta.

U Shoppster ponudi možete naći aparate za kafu marke DeLonghi (za preporuku model Magnifica koji pravi više vrsta kafa, a ima i integrisanu tehnologiju mlevenja zrna), Russell Hobbs ili povoljnije varijante Electrolux, Tefal...

Pri izboru aparata za kafu, vodite računa da li imaju filter za vodu. Voda sa česme je obično tvrda, izaziva kamenac koji može da utiče na aparat za kafu. Takođe, oni sa najistančanijim ukusom, primetiće razliku i u samoj kafi – obično dobije notu kiselkastog. Ukoliko već imate aparat, bez filtera, sipajte filtriranu vodu i primetićete i sami razliku.

Ukoliko ste obožavalac kafe i volite da istražujete, možda je vreme za neke nove ukuse!