Kupine su veoma korisne za zdravlje jer regulišu probavu, omogućavaju zdravo funkcionisanje srca, jačaju imuni sistem, sprečavaju rak i endotelnu disfunkciju.
Nivo šećera u krvi:
Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks.
Takođe, one su voće sa prilično niskim sadržajem šećera.
Nizak sadržaj šećera u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana ovo voće čini odličnim saveznikom u regulisanju nivoa šećera i insulina u krvi.
Uništavaju oralne bakterije:
Konzumiranje kupina može pomoći u uništavanju oralnih bakterija koje uzrokuju razne bolesti.
One sadrže galne kiseline, rutin i elaginske kiseline, koje mogu imati antivirusna i antibakterijska svojstva.
Istraživanja su pokazala da ekstrakt kupine ima sposobnost da ubije patogene koji uzrokuju bolesti.
Zbog toga je odličan za sprečavanje ili lečenje infekcija.
Kupine za trudnoću:
Kupine kao prirodni izvor folne kiseline doprinose optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija.
Folna kiselina važan je nutrijent za sva starosna doba..
Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.
Za zdravlje kostiju:
Kupina u sebi sadrži vitamin K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi i neophodan za zdrave kosti.
Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i do osteoporoze.
Kupina za zdravlje očiju:
Kupine imaju veoma važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju.
Sastojci koji se nalaze u kupinama štite oči od ultravioletnog zračenja, poboljšavaju vid, štite oči od raznih bolesti kao što su katarakta, noćno slepilo i makularna degeneracija.
Namenjena je deci, trudnicama, adolescentima, seniorima, rekonvalescentima (osobe koje se oporavljaju od bolesti, koje su na putu potpunog ozdravljenja), sportistima, rekreativcima.
Način upotrebe:
Kafena kašičica liofilizovane surutke sa organskim đumbirom direktno rastopiti u ustima ili koristiti kao dodatak u šejkovima, smutijima, jogurtu, vodi i drugim jelima.
Preporučena dnevna doza od 1 do 4 kašičice.
Jedna kafena kašičica liofilizovane surutke ekvivalentna je jednom decilitru sveže kozje surutke.
Način čuvanja:
Čuvati u originalnom pakovanju, zaštićeno od vlage, na sobnoj temperaturi.