< Hrana i piće

Sve što ste hteli da znate o Whey proteinima, a nije imao ko da vam kaže

undefined

Vreme koje vam je potrebno za čitanje ovog teksta je 7 minuta

Proteini ili belančevine su gradivni elementi neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Više od 50% svake ćelije čine proteini koji su zaslužni za razvoj mišića, kostiju, tkiva. Sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline. I dok neesencijalne amino kiseline telo proizvedi samostalno, esencijalne se unose hranom.

Koje su namirnice bogate proteinima?

Proteini se nalaze u mnogobrojnim namirnicama biljnog i životinjskog porekla pre svega u mesu i mlečnim proizvodima. Opšte prihvaćena i tačna činjenica je da je najbolje je konzumirati bela, manje masna mesa i ribu nego crvena mesa. Razlog leži u tome što bela mesa sadrže manje holesterola i nezdravih masti. Danas je nažalost svakodnevica ispunjena jako brzim tempom, stresom i nestabilnošću, kao posledica toga ljudi sve manje vode računa o sebi i svom telu, svom zdravlju generalno. Neredovna i nezdrava ishrana je sveprisutna što je jako loše. Dobar odgovor na ovakvu situaciju je korišćenje suplemenata kako bi održali naše telo zdravim i fit. Moramo nadomestiti makar osnovne mikronutrijente. Jedan od najčescih najprirodnijih i najispitanijih suplemenata na tom putu je i prirodni protein surutke odnosno whey protein. Osim sto je jednostavan za upotrebu donosi mnogo benefita vešem organizmu.

Šta je Whey protein?

Ljudima manje poznata engleska reč za surutku je: WHEY! Dakle, „Whey protein“ znači da proizvod sadrži surutkine proteine.

Whey proteini sadrže širok izbor esencijalnih aminokiselina, koje se jako brzo apsorbuju u našem organizmu. Upravo iz ovih razoga dokazano je da pozitivno utiče na povećanje snage i mišićne mase. Whey protein je praktično protein izolovan iz surutke, koja se odvaja iz mleka prilikom dobijanja sira.

Kako se pravi whey protein?

Mleko sadrži u razmeri 4:1 dve vrste proteina – kazein (casein) i surutku (whey). Nakon što se whey odvoji prilikom proizvodnje sira on prolazi kroz više procesa dok se ne dobije krajnji proizvod kao vazdušasti prašak koji ljudi prepoznaju kao whey protein. Dalje se dodaju arome kroz patentiranu formulu te na kraju dobijamo ukusni napitak koji svi rado konzumiramo.

Dakle da razbijemo još jednu nedoumicu = Whey protein nije "hemija" ili veštački prašak koji se prodaje ljudima, naprotiv, on je izuzetno prirodna supstanca sa mnogobrojnim blagotvornim dejstvima.

Da li zaista znate kako se pravilno koriste Whey proteini?

Kako jednostavno WHEY protein funkcioniše u osnovnom cilju izgradnje mišićne mase?

Trenirate i vaš mišić radi, troši se, stimuliše, nakon treninga potreban mu je oporavak, odmor i izgradnja. Ovo je pravi momenat za unos whey proteina. Protein će izgraditi stimulisani mišić na pravi način dajući mu “hranu” za rast.

Da zaključimo whey protein je najbolje konzumirati odmah nakon treninga dok je mišić “vruć” I ima potrebu za izgradnjom.

Stimulacijom željene grupe mišića, pravilnim vežbama i planom treninga uz redovnu konzumaciju Whey proteina postižete željeni rezultat izgradnje mišićne mase. Ukoliko ovom prilikom dodate i kreatine za mišićnu pumpu rezultat će biti i brži i očigledniji.

Važno je naglasiti da upravo zbog svog porekla (iz surutke) Whey protein obezbeđuje veći procenat apsorpcije u odnosu na ostale izvore proteina.

A koliko je dovoljno proteina na dnevnom nivou?

Naša preporuka je da unos proteina na dnevnom nivou bude između 1,7 i 2 grama po kilogramu telesne mase, bez obzira na pol. To znači da osoba koja ima 80kg treba dnevno da unese 160g proteina.

Za ljude koji nisu fizički aktivni, donja granica za unos proteina može biti i 1 gram po kilogramu težine, dok za fizički aktivnije može da se kreće i do 3 grama po kilogramu sopstvene telesne težine.

Većina ljudi ne vaga svoju hranu ne prati broj kalorija i nutrijenata i to je u redu. Vrlo jednostavno možemo, vizualno oblikovati obroke koji će sadržavati dovoljno proteina za dan.

Ali svejedno moramo poštovati određena pravila - Svaki dan ciljamo na 3-4 obroka koji sadrže direktan izvor proteina. Direktan izvor proteina znači da ih hrana sadrži više nego ostalih izvora makronutrijenata (masti, ugljenihidrata).

Koje vrste Whey proteina postoje?

Kada govorimo o Whey proteinima razlikujemo nekoliko vrsta koje su popularne i dostupne:

1. Koncentrat

2. Isolat

3. hidrolisat

Prvenstvena je razlika među njima u nesto bržoj apsorciji kod hidrolisata u odnosu na isolat, tj na koncentrat, te takođe i ovim redom kako su nabrojani prva dva imaju više proteina u sebi od koncentrata te su stoga i uvek skuplji.

Da bi stekli najjasniju sliku o stepenima čistoće proteina najbolje je zamisliti sito u koje najpre sipamo whey koncentrat kao osnovnu varijantu whey proteina kada ga prosejemo dobijemo Whey isolate kao čistiju varijantu koji kada ponovo prosejemo dobijamo hidro isolate.

Finalno, Whey protein je definitivno kralj svih sportskih suplemenata kada se radi bilo o dobijanju mišićne mase, bilo o gubitku telesnih masti te vam toplo i preporučujemo da isprobate nešto iz široke Proteini.si ponude.


Da li zaista znate kako se pravilno koriste Whey proteini?

Whey protein ima visoku rastvorivost pa se lako može konzumirati sa mlekom i vodom. Svako pakovanje whey-a ima mericu u sebi. Najčešće je merica standardnih 30gr ali u zavisnosti od vrste proteina varira za par grama zbog razmere protein-ugljeni hidrat takođe gramaža merice zavisi i od čistine odnosno vrste proteina.

Ljudi jako često protein konzumiraju i kao deo obroka što je jako dobro upravo zbog apsorpcije istog. Pa tako prave razna slatka i slana jela sa dodatkom whey-a. Primer za to su razni mafini, testa, palačinke, shakovi čak i slaoled.

Definitivno najčešće pravljeno jelo sa dodatkom whey proteina je ovsena kaša kako i logika nalaže, lagano jutarnje jelo sa zdravim vlaknima, ovesenim pahuljicama, voćem po izboru i dodatkom merice whey-a. Ovo jelo čest izbor  za doručak mnogim fitnes trenerima i ljudima koji vode zdrav način života.

Recept za proteinski puding

 

Pao vam je šećer a ipak pazite na unos kalorija i šećera? Nema problema!

Najlakši recept za fin, kremasti puding, obogaćen proteinima, bez brašna, jaja i šećera.

Potrebno je:

👉 1 zreo avokado

👉 5 kašika skyr-a (ili ella sira)

👉 2 merice Battery whey proteina

👉 1 kašika kakao praha

👉 1 kašičica stevije

+jagode i bademi za dekorisanje

6 nekomercijalnih benefita po vaše zdravlje


1. Izgradnja mišića
2. Regulacija telesne težine
3. Regulacija krvnog pritiska
4. Regulacija šećera u krvi
5. Imunitet
6. Rešavanje zapaljenskih procesa

Brojni su benefiti korišćenja whey proteina i pored osnovnog, a pod tim podrazumevamo korišćenje proteina kao suplementa za izgradnju mišića i regulisanja telesne težine. Mnoge naučne diskusije dokazuju njegova blagodatna svojstva koja utiču na regulaciju krvnog pritiska i šećera u krvi. Dok su svojstva vezana za imunitet i brže rešavanje zapaljenskih procesa u telu odavno nesporna.

Milica Jokić - Proteini.si

Pročitajte još: