Da, baš to sam imala na umu kad sam tražila da Shoppster Praktična žena šerpe imaju ručke koje nisu plastične, tako da mogu da idu i u rernu – ispostavilo se da mogu da pokriju sve, od supe do deserta.
Glavno jelo bilo je pasta s batatom i setila sam se koliko olakšava život perforirani inox poklopac, koji omogućava odlivanje tečnosti bez podizanja poklopca. Ne moraš da tražiš cediljku, samo fino uzmeš i prospeš višak vode u sudoperu bez prskanja i rizika da ti se celo jelo raspe po kuhinji. Inače je ova posuda idealna za testenine, supe, čorbe, ali i sva druga kuvana jela.
Pileću supu sa rezancima ostavila sam za kraj, kako bih je servirala toplu u ovoj šerpi. Za to vam verovatno nije potrebno posebno uputstvo.
Međutim, izazov je bila priprema panetone kolača sa koštunjavim i kandiranim voćem kojim je Dijana Popović svojevremeno učinila da ceo studio Praktične žene miriše na praznike. Nisam htela ništa manje od ovog deserta, mada sam u Praktična žena šerpama spremala čak i hleb, kore za tortu... Panetone je još lakše napraviti - podmažeš, staviš testo i ubaciš u zagrejanu rernu, a rezultat je dostojan najlepših uspomena na detinjstvo.
U nastavku pogledajte originalni recept i – javite kako je ispao kolač.
Panetone
Sastojci:
- 500g brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- malo soli
- 2 kesice vanilin šećera
- 200g prah šećera
- 150ml mlakog mleka
- 150g omekšalog putera
- 4 jajeta
- 100g orašastih plodova
- 200g miks suvog i kandiranog voća
Priprema:Suvo voće i orašaste plodove iseckati, pomešati i ostaviti sa strane. U veću činiju staviti jaja, šećer, omekšali puter, vanilin šećer i varjačom mešati dok se šećer ne otopi. Dodati kvasac i sve fino sjediniti. Lagano dodati brašno i zamesiti testo, staviti da nadođe. Nadošlo testo pomešati i dodati mu voće i orašaste plodove, te staviti u Praktična žena šerpu da nadođe. Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći oko 35 minuta, a zatim smanjiti rernu na 150 stepeni i peći još 25 minuta. Gotov kolač posuti prah šećerom.
Budite dobro,
Nataša Pavlović